21 Mart 2011 Pazartesi

Biraz tembellik yapmak istediğim şu dakikalarda tercihim :)

18 Mart 2011 Cuma

Özgür Yazılım ve Linux Günleri 2011′e 16 kala

Özgür Yazılım ve Linux Günleri 2011′e 16 kala

Bende böyle şeyler yapmak istiyorum ama nasıl?

Bu şekil karmaşık 3D dizaynları zaman zaman denemişliğim oldu, ama bayağı geçmiş zamanda olduğunu söylemeliyim. Photoshop, Bryce ve Poser ile çok eğlenerek çalıştığımı söylemeliyim ama yine de tasarım yapmanın her türlüsünün eziyet olduğunu düşünüyorum.
Yine de güzel 3D çalışma örneklerini paylaşmak istedim.
3D programları genellikle her tür efekti size sağlıyorlar, en önemlisi olan ışık efektini de.

 


Pek çok "texture" denen hazır yapılmış, gerektiği yerde kodlanmış metal, tahta gibi yüzey efektlerini de programa dışarıdan yükleyip kullanabiliyorsunuz. 3D editörleri kullanmak yerine isterseniz photoshop içinden 3D efekt yaratabileceğiniz bazı yöntemler de var.
Bunun gibi karmaşık sayfaları yaratabilmeniz için kesinlikle sanatsal yönünüzün kuvvetli olması illustrasyon hakkında bilgili olmanız tahmin ettiğiniz gibi elzem. Herşeyi programlardan beklememek lazım yani :) 

14 Mart 2011 Pazartesi

Microsoft Bilişim Zirvesi - Bulut Bilişim ve Konuşmaları

Bilişim Zirvesine, iş yerinden zar zor izin alıp katıldım. İtiraf ediyorum, biraz da yoğunluktan sıkıldığım için değişiklik olsun istedim.
Sabah dehşet bir kayıt sırası ve kalabalık vardı. Ama geçen senelere göre daha az katılımcı vardı, mekanlar dağıtık olmamasına rağmen birbirimizi ezmedik. Sabah katılım kartını alamadım, ilk seans genel müdürün kısa giriş konuşması ve IE9 sürümünün hızı ile ilgili bir sunumdu, daha sonra Microsoft Türkiye Bilişim Zirvesi konuk konuşmacısı Prof. Dr. Ulrich Walter, “Vizyondan Misyona” adlı konuşmasında astronot olarak uzay macerasında hedefe ulaşmak için yapılan özverili çalışmayı örnekledi, bayağı da uzunca bir konuşmayla. Ve beklenen teee en başta gerçekleşti, tüm program kaydı. Kaymasın diye herkes arada ordan oraya koşturdu, çay kahve ikramları yapılamadı, o ikramlarda zaten ayrı bir olay, "10 geçe servis başlayacak, 10 kala başlayacak, 5 dakika sonra başlayacak" dediler dediler bir kahve içemedim.

Mekan istanbul kongre merkezi -2. kattı. Bir sürü İstanbul semtinin isminde salonlarda paralel sessionlar vardı. İşte programda aşağıdaki gibiydi.
Aslında katılmak isteyip de başka oturuma katıldığım oldu, hatta aynı konuşmacının 2 kere farklı zamanlarda sunum yapmasının daha iyi olacağını düşünüyorum. Konuşmacılar devamlı kanter içinde sunumlarını tamamladı, benim katıldığım sessionlarda hiçbiri tamamlayamadı gerçi, hep bir şeyler eksik kaldı.
Neyse sonuçta alınan dersleri listelemek faydalı olacaktır
1- Silverlight'daki gelişmeler göz kamaştırıcı, bir an önce bu dünyanın kapılarını da aralamak lazım
2- Test ve güvenlik konularında Microsoft acayip yatırımlar ve toollar geliştirmiş, bu konuda yatırımın Türkiye'den 1-2 yazılım evi dışında yapılabileceğini sanmıyorum ama Microsoft yapmış.
3- Test toollarını kullanmak için bunun uzmanı eleman alınması gerekir, bu da yeni bir iş kolu doğduğunu gösteriyor.
4- Microsoft çalışanları uzaya gönderilen roketlerin yazılımında dahi kendi programlama araçlarının kullanıldığını sanıyor. Düşünsenize Visual Studio ile roket programlıyorlar, acayip bir fikir tabii, keşke çalışanları kırmayıp çip üreticileri böyle bir güzellik yapıp, symbian programlamayı terk etseler, walla bize de iyi olur.
5- Kesinlikle facebook'da tanımadığınız etmediğiniz ne tip bir insan olduğunu bilmediğiniz biriyle aman da eğitmendir, aman da iyi biri gibi deyipte arkadaş olmayın. Bir sunumda afişe olma ihtimaliniz çok yüksek.
Kendi listesini facebooktan çekip Silverlight sunumu yapan arkadaşa buradan ayrıca sesleniyorum, çok çirkin bir davranıştı ve senin arkadaşlarının arasında olmadığıma çok seviniyorum. 



10 Mart 2011 Perşembe

I used to care but things have changed...

Proje yönetiminde artık Türkiye'de standartlara uymaya ve insanları uydurmaya çalışmaktan vazgeçtim.
Türkiye'de proje demek yurtdışında anlaşıldığı gibi bir süreçten çok, bitmesi zamana bağlanmış yarış, bu yarışta da her isteneni yaptırabilirsiniz. Değişiklik yönetimi konusunda özellikle feci maceralar yaşanıyor.

4 Mart 2011 Cuma

Visual Studio 2010 kurulumunda yeriniz kalmadıysa

İşletim sistemi üzerinde yeriniz kalmadıysa sakın başka diske kurulum yaparım diye düşünmeyin, Visual Studio işletim sisteminin diskine kurulumunun çoğunu yapıyor. Bilgilerinize....

3 Mart 2011 Perşembe

Resmen overload oldum ve de ne yapacağımı şaşırmış durumdayım ve bu arada...

Çıkan bir problem ve çözümünü paylaşmak istiyorum.
HATA MESAJI : Could not load file or assembly 'XXXX, Version=1.1.5.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=null'

Problem serverda, hazırladığım bir dll'i başka bir programdan kullanmak için tanıtamamak.
Öncelikle dll herhangi bir klasörün altından görülmüyor, bu yüzden Bin klasörü altında olması zorunluymuş. Bunun yanı sıra beni çözüme Windows/Temp klasörüne IIS userı için read-write yetkisi vermek kurtardı. Umarım herkeste işe yarar.
İnternette söylenen bir başka çözüm de indexing services'ın kapatılması ama bizim makinalarda tümü zaten durdurulmuştu.

Öyleyse kolay gelsin

Resources.resx içinden veri okumak

Geçenlerde Visual Studio'nun code analysis özelliğini kullanarak uygulamamı kontrol edeyim dedim ve full analizde 1500 adet hata aldım. Bir tanesinde static string ataması yapmayın diyordu. Bunun manası bir label(başlık) nesnesine kod içinden atamak yapmak yerine, git bir resources dosyası yarat stringlerini buraya ekle demekmiş.
Buna istinaden  "Resources.resx" dosyasını oluşturdum, bundan değer okumak için yapmanız gereken de şöyle :

using System;
using System.Resources;

public static string ReadResourceValue(string alinmakIstenenDeger)string resourceValue = string.Empty;try{

string dosyaninBulunduguYer = System.AppDomain.CurrentDomain.BaseDirectory.ToString();ResourceManager resourceManager = new ResourceManager("KurumsalWebApp.Properties.Resources", typeof(KurumsalWebApp.Properties.Resources).Assembly);// ResourceManager.CreateFileBasedResourceManager(resourceFile, dosyaninBulunduguYer, null);resourceValue = resourceManager.GetString(alinmakIstenenDeger);
}
catch{
resourceValue =
}

}
string.Empty;return resourceValue;