30 Haziran 2011 Perşembe

SQL üzerinde erteleme veya belli bir saatte çalışma sağlama

----20 saniye bekle ve çalış
WAITFOR DELAY '000:00:20'
SELECT '20 Saniye Gecikme'
GO
----Saat 7'de çalış
WAITFOR TIME '7:00:00'
SELECT 'Günaydınlar'
GO

29 Haziran 2011 Çarşamba

HTML5 ile yazmaya başlamak için tek yapmanız gereken

Kodun tepesindeki DOCTYPE ifadesinde aşağıdaki şekilde değişiklik yapmak.

<.!DOCTYPE html >
<.html xmlns : html5 ="http://www.w3.org/1999/xhtml">

28 Haziran 2011 Salı

HTML5, CSS3 ve Javascript

Yeni HTML5 kullanımında aşına olduğumuz pek çok tag giderken yerlerine birçok yenisi geliyor. Yeni taglerin kendi başlarına bir mucize yaratmadıklarını belirtmeliyim. İncelediğim kadarıyla kodun daha okunabilir görünmesinden öteye çok gitmiyorlar. Aslolan CSS3 özellikleri ve Javascript kullanımı.
Javascript library olarak www.modernizr.com adresindeki kütüphaneyi indirip kullanmanızı tavsiye ederim. Buradaki özelliklerle takvim gibi pek çok karmaşık kod gerektiren yapıları tek satırla halledebilirsiniz.

Örnek kullanım :
HTML içine koydugunuz < input .type="date" name="BOB" id="BOB" >
if(!Modernizr.inputtypes.date)
{ createDatePicker(document.getElementById(BOB)); }


HTML5'de kullanılmayan tagler
BASEFONT--> CSS kullanılıyor
BIG--> CSS kullanılıyor
CENTER--> CSS kullanılıyor
FONT--> CSS kullanılıyor
S--> CSS kullanılıyor
STRIKE--> CSS kullanılıyor
TT--> CSS kullanılıyor
U--> CSS kullanılıyor
FRAME--> IFRAME veya CSS kullanılıyor
FRAMESET--> IFRAME veya CSS kullanılıyor
NOFRAMES--> IFRAME veya CSS kullanılıyor
ACRONYM --> ABBR kullanılıyor
ISINDEX -->Form kontrolleri kullanılıyor
DIR -->UL list kullanılıyor

TAMAMEN KALDIRILANLAR
----------------------
ADRESS
B
HR
LABEL
MENU
SMALL
STRONG
Q
align özelliği çoğu eleman için artık kullanılmıyor.
alink, linkitext ve vlink özelliğigi body tagı özelliği olmaktan cıkartıldı.
width özelliği HR,TABLE,TD,TH içinden çıkartıldı.

15 Haziran 2011 Çarşamba

Querystring ile veri taşıma yerine kullanılabilecek yöntemler

Eğer adres çubuğunda querystringleri kullanmak istemiyorsanız yapmanız gereken Asp.Net Url Routing kullanımıdır. Yani taşımak istediğiniz veriyi sayfanın adında görüntülemek.
Örnek : Urun_{UrunId}_{UrunAd}.aspx gibi.


//gloabl.asax
protected void Application_Start(object sender, EventArgs e)

{
RouteTable.Routes.Add("Home", new Route("{UrunAdi}.htm", new PageRouteHandler("~/Default.aspx")));
}


//default.aspx
public partial class _default : System.Web.UI.Page

{
protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)

{

if (RouteData.Values["UrunAdi"] != null)
Response.Write(RouteData.Values["UrunAdi"]);

}

}

Veya
Server.Transfer yöntemi ile sayfanın server-side taşınmasını sağlayabilirsiniz. Bu da adres çubuğundaki verilerin görüntülenmemesini sağlar, hem performans hem de güvenlik açısından tavsiye edilen yöntemdir.

Daha da olmazsa Session ile sayfalar arasında veri taşınmasını gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için

Session["VerilenDeger"]=5;

14 Haziran 2011 Salı

Side By Side Execution (Yan Yana Çalışma)

Merhaba alıntı yapıp yazının bir kısmını buraya da taşıdım, makalenin devamını aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.

http://www.yazgelistir.com/Hakkinda/YazarDetay.aspx?UyeId=1000055335

------------------------------------------------------------

Side By Side Execution aynı isimli birden fazla uygulamanın yan yana , paralel olarak çalışabilmeleridir.

Side by Side Execution kavramı içersinde iki çeşit yan yana çalışmadan bahsedebiliriz.

Aynı dll in farklı versiyonlarının yan yana çalıştırılması
Birden fazla .Net Framework ün aynı makinada yan yana çalışması
Biz bu yazımızda aynı dll in farklı versiyonlarının yan yana çalıştırılmasını inceleyeceğiz.Ancak detaylara girmeden önce niçin böyle bir şeye ihtiyaç olduğunu anlamaya çalışalım.

Com teknolojisi ile yazılmış olan dll leri kullanabilmek için , bu uygulamaları Register etmek ,Yani Windows un registry sine eklemek ve. Registry ye de, Dll ile ilgili bir takım bilgilerin yazılması gerekirdi .Örneğin bir Class ID (Sınıf Numarası) , Dll in bulunduğu dizin vb. Yazdığımız uygulamalarda ise, herhangi bir Com dll ini kullabilmek için o dll in registry de kayıtlı Class id sini kullanırız. Bu class id registry den bulunur ,dll in dizinine ulaşılır ve oradan uygulamaya eklenir.Bu şekilde birden fazla uygulamanın aynı dll i kullanabilmeleri sağlanır.

Birden fazla uygulamanın kullandığı bir Com dll ini kullanırken ,bir uygulamanın yeni versiyonunun bu dll i değiştirdiğini düşünelim. Yazılan bu yeni dll ile yeni versiyon uygulama sorunsuz olarak çalışacaktır. Peki aynı dll i kullanan diğer uygulamalara ne olur? Diğer uygulamalar kullandıları dll değiştiği için çalışmayacaktır. Aynı Com dll ini kullanan uygulamaların , dll in değişmesi sonucunda çalışmaz hale gelmesine Dll Hell (Dll Cehennemi) denir.

Ayrıca , daha önce den yazılmış bir Com dll i üzerinde değişiklik yapmak istediğimizde , değişikliği yaptıktan sonra dll i derlerken bir önceki dll e uygun şekilde(compatible) derlenmesi gerekir. Aksi takdirde yazdığımız Dll , onu kullanan uygulamalar tarafından çağırılamayacaktır.

İşte yukarıda açıkladığımız durumlardan dolayı Com teknolojisi getirdiği tüm yeniliklerin yanında bu konuda iki büyük sorunu içerir. Şimdi bu sorunların .Net ile birlikte nasıl çözülebildiğine bakalım.

7 Haziran 2011 Salı

Adobe CS5.5 Lansmanı - Semineri

http://www.cf-istanbul.com/ adresinden program detayları alabileceğiniz Adobe CS5.5 yeniliklerinin anlatıldığı seminerdeydim. ITU Maçka Mustafa Kemal Anfisindeki organizasyonda gelen konuşmacılar daha önce izlediğim ve o gün tam havasında olup, son seminerde oldukça donuk kalan Jason Levine, Jason'daki boşluğu dolduran Greg Rewis(kovboy çizmeleri sevgilimden dolayı dikkatimi çekti), beni yaptığı rock band flash gösterisiyle büyüleyen Paul Trani ve illustratorı hiç kullanmadığım ve ilgimi çekmediği halde Adobe Photoshop ile birlikte  sergilediği sunum son derece eğlenceliydi. Hepsine teşekkürler.



Photoshop CS5.5,
Premiere Pro CS5.5,
After Effects CS5.5
Audition CS5.5

Video araçları ile yapılan gösterisi sonunda Hollywood filmlerinin hepsinde hatunların neden tenlerinin portakal tonu, kendilerinin pürüzsüz ve kıvrımlarının koyu ten rengi oldugunu anladım. Evet yanlış duymadınız. Sırrı çözdüm :))
Videonun bir sahnesinde seçtiğiniz alanın özellikleriyle oynadığınızda bu tüm videoda o etkilediğiniz alan ne zaman görüntülenirse devreye giriyor. Örneği anlatayım; bir videoda adamın biri ile röportaj yapılıyor ve adamın teninin koyu olduğuna karar veriyorsunuz. Alıyorsunuz elinize "magic wand tool" sihirli değnek seçim aracını ve adamın suratını seçiyorsunuz. İstediğiniz gibi ten rengini değiştiriyorsunuz ve adam sizin istediğiniz ten rengi ile videoda konuşmaya devam ediyor. Super degil mi :) Evet öyle  
Tabii video alanında ilgili olan kimsenin salonda olmadığını da tahmin ediyorum. En çok flash ilgi çekti de diyebilirim. Öyle gözüküyordu.

Standard web sayfaları,
cep telefonları,
masaüstü ve
tablet cihazlar
Dreamweaver CS5.5
HTML5
Greg Rewis'in showu gayet güzeldi, rahat tavırları ile çok sıcak biri oldugunu düşünüdürdü ve seyirci ile arasındaki bariyerleri en cok kaldıran o oldu sanırım. Bu arada sunu söylemeden de geçemeyecegim, salon tamamen eleştirmen dolu gibiydi, korkunc bir topluluktu, sahnede olmadıgım icin şükrettim. Neyse asıl beni cok etkileyen sunumlardan biri Greg'e aitti, HTML5. Artık tasarım geldiğinde fazlasıyla resim kes biç olaylarına girmeye gerek kalmadığını gösteren showunda, resimleri css ile transparent yapabildiğimizi, kenarlarına yumusatmak için edge bilgisi tanımlayabildiğimizi hatta tamamen kocaman bir daire çizebileceğimizi anlattı. Ne diyebilirim ki Cooool  zzzz


AIR,
Flash CS5.5,
HTML 5 ve
Flash Builder CS5.5,
Flash da almış yürümüş ben görmeyeli, bir nesneye bone dediğiniz yeni bir araç ile eklem yeri tanımlıyor, isterseniz ona göre bir kukla gibi hareket ettirebiliyor, isterseniz salınım hareketi verdirebiliyorsunuz(ki bu otomatik)
Beni benden aldı flash ile hazırladığı Rock Band animasyonu. Aman aman böyle bir tasarımcınız olsun, paraya pörçük deyin o derece yani. Çok güzeldi bu sunum çok eğlendim :)




Photoshop CS5,
Adobe Illustrator CS5 ve
InDesign CS5.5
Terry White ilke sunumu ve seyircinin en soğuk yüzünü gören kişi oldu garibim. Sıkıntılarından sunumu ile sıyrılmayı bildi ama bir saçmalığı anlatmamın da vakti bu arada geldi.

Mustafa Kemal Anfisinde telefon çekmez mi, çekmiyordu, WiFi ile bağlansak dedim o da olmadı ve Terry'nin hazırlamış olduğu ankete online olabilsek katılacakken teknik imkansızlıklardan katılamadık. Orada çekiyoruz burada çekiyoruz diyen telefon firmalarına buradan duyurulur, Maçka'nın göbeğinde anfi içinde çekmiyorsunuz, elin yabancılarına resmen rezili rüsvan oluyoruz. Allahda sizi bildiği gbi yapsın, aldığınız faturalar dizinize dursun.
Ankete katılamayan zavallı ve ezik türk insanı sunumun ilerleyen zamanlarında, illustrator ve abode yeniliklerini gördü. Flashdaki kemik ayarlayıp kukla seklinde sagı solu eğmek Photoshop ile artık cok kolay :)
Yolu begenmedinmi tut çek saga saga dönük olsun, kadını mı eğeceksin o fotografta, koy eklemlerini çek gitsin. Ben bu kukla işini cok sevdim, mutlaka deneyeceğim bakalım.