29 Eylül 2011 Perşembe

SQL DATEDIFF fonksiyonu

Kullanım DATEDIFF (farkAlınacakTarihTuru, başlangıçTarihi, bitişTarihi) Year, quarter, Month,dayofyear, Day,Week,Hour,minute,second,millisecond tarih türlerinden herhangi biri fark alacağınız tür için kullanılabilir. Örneğin; pubdate tarih alanındaki değer ve bugünün tarihi arasındaki gün farkını döndürmek için SELECT DATEDIFF(day, pubdate, getdate()) AS gunFarki

SQL Replace fonksiyonu

Bir kelimede belli bir kısımda değişiklik yapmak istediğinizde replace fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Örneğin, TC.AHMET yazan kolon değerini, TÜRK-AHMET olarak döndürmek istediğinizde SELECT REPLACE('TC.AHMET','TC.','TÜRK-') kullanmanız yeterli.

SQL Cast fonksiyonu koşul alanında da kullanılabiliyor

SQL Cast fonksiyonunu Where içinde de kullanabiliyorsunuz. SUBSTRING ile "baslik" alanının ilk 30 karakterini alıyoruz, CAST ile "fiyat" kolonundaki decimal alanları karakter olarak alıp, 3 ile başlayanlarını listelemeyi sağlıyoruz. SELECT SUBSTRING(baslik, 1, 30) AS Baslik, fiyat FROM titles WHERE CAST(fiyat AS char(20)) LIKE '3%' Klasik kullanımı da ; SELECT 'Ürünün fiyatı ' + CAST(fiyat AS varchar(12)) FROM titles

İki farklı SQL sorgu sonucunu birbirinden çıkartmak/toplamak

select (Select sum(toplam1) from x1Tablosu - Select sum(toplam2) from x2Tablosu) from HerhangiBirTablo

Sabun Yapımı

Sabun yapayım dedim ve internette aşağıdaki bilgilere ulaştım ama son cümleye dikkat, direkt tırstım. Denesem mi acaba, kolay da gözüküyor. Hammaddeleri ise http://magaza.hammaddeler.com adresinden online sipariş edebilirsiniz. Ben saf yağ ararken bulmuştum, kostik de var. Kostiğin en güçlü bazlardan olduğunu ve lavabo açların kostik olduğunu da öğrendim. Sabunun ne de tehlikeli bir iş olduğunu anlatmak, ev yapımı sabun aldığımda kullanmadan önce bir kez daha düşünmem gerektiğini öğretti. Korktummm A- MALZEMELER: (1) en ucuzundan zeytinyağı; (2) su; (3) sud kostik (NaOH, yani sodyum hidroksit); (4) termometre; (5) sabun kalıpları (6) çelik tencere (6-lt.lik); (7) bir su bardağı (ölçek olarak) (8) tahta yemek kaşığı ve mikser (Dikkat: blender değil!, mikser). B- YAPIM: 1- Çelik tencereye 6 bardak su koy. İçine yavaş yavaş 1 bardak NaOH'ı karıştıra karıştıra ekle. (Çok dikkat et, hepsini bir kerede döküverme) Exotermik reaksiyonla kendi kendine ısınıverir bu karışım. Bunun 40C.ye düşmesini bekle. 2- 3 bardak Zeytinyağını ayrı bir kapta 40 C.ye ısıt. 3- kostik 40 C.ye düşünce, 40C.deki yağı yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştıra karıştıra çelik tenceredeki kostiğe dök. Kaşığı bırak, mikserle minimum 10 dakika düşük devirle karıştır. Etrafa sıçratma sakın.gözüne cildine gelmesin, gelirse bol suyla yıka. 10 dak. sonra bırak; bundan sonra her 5-10 dakikada bir mkserle 1-2 dakika süreyle yine karıştır. 4- Bu aralıklı karıştırma işine, karışım koyu boza veya muhallebi kıvamına gelene kadar devam et. Kaşığı batırdığın zaman kaşık izi kalıyorsa olmuş demektir. Bu karıştırma işlemleri sırasında 40 C.yi muhafaza etmen gerek Termometre ile kontrol et, gerekirse ben-mari uygula, daha rahat edersin. 3-5 derecelik sıcaklık farkları işi bozmaz. 5- Çelik tencereyi bir battaniyeye sar (tıpkı yoğurt yapar gibi) ve 24 saat beklet. Bu sürede açıp bakma ne oluyor diye:) 6- 24 saat sonra çıkar, kalıplara dök. Kalıplarda 2-3 gün beklet. 7- Sabunları kalıptan çıkar, havalanacak şekilde bir tel ızgara üstünde 2 ay beklet. Üstü beyaz toz yapabilir, meraklanma, bu sodadır. Fırçalayınca gider. Not: 1-arap sabunu dediğimiz jel sabun isterseniz NaOH yerine KOH, yani potasyum hidroksit kullanırsınız. Kalıba da gerek yoktur o zaman. 2- Kalıplara döktükten sonra bütün kap-kacağı sıcak sabunlu sularla yıka. 3- Kalıp için en pratik yol şu: Yarım metre boyunda 70 veya 100 mm. çapında atık su borusu al, borunun bir ucunu kapayarak buna dök. 2-3 gün sonra bir ucundan itince öbür taraftan sabun çıkar. Bunu istediğin kalınlıkta dilimlersin. Haydi kolay gelsin. Not: Sabun lipidlerin alkalilerle reaksiyonu sonucu elde edilen bir kimyasaldır. Bu reaksiyonun kontrollü şartlar altında tam olarak gerçekleşmesi gerekir. Aksi taktirde elde edilen sabun benzeri madde sağlığa oldukça zararlı olabilir. bu yüzden cilt dışındaki şeylerin temizliğinde kullanmamız önerilir

27 Eylül 2011 Salı

connectionstring değerini web.config dosyasından okumak

Web.config dosyası içinde aşağıdaki şekilde bağlantı tanımlanır.

< connectionStrings >
< add name="VerdigimizIsim" connectionString="server=MySqlServer;Initial Catalog=MyDatabase;User ID=myUserName;Password=myPassword" providerName="System.Data.SqlClient"/ >
< /connectionStrings >

Kod içinden erişimde de aşağıdaki satırı kullanmak yeterli olacaktır.

string myConnStr = ConfigurationManager.ConnectionStrings["VerdigimizIsim"].ConnectionString;

HTC telefona hiçbir kulaklık uyumlu değil

Nasıl olduysa bilmiyorum, vodafone kampanyasına kanıp katılıp HTC telefona sahip oldum ve telefonun geldiği ilk ay kulaklığım bozuldu, ondan beridir kulaklığım yok maalesef. Artık o kadar çok kulaklık denedim ve gına geldi ki taksiti bitmediği halde bu telefonu atacağım. Kimseye de tavsiye etmiyorum. Aksesuarı olmayan bir ürünü bedava olsa almayın.

ipad inizdeki sim kartın gsm telefon numarası nasıl öğrenilir?

Ayarlar -> Genel->Hakkında->Hücresel veri numarası alanından öğrenilebilir fakat her nasılsa benimkinin ekranında görünmemekte.

Ayrıca şu sıralar Vodafone reklamlarında devamlı döndüğü gibi "vodafone müşteri hizmetleri adamı delirtmiyor, sesli imzayla girin" falan filan hikaye. Kendi üzerime kayıtlı telefon numaramı öğrenebilmek için telefon ettim, cep telefonuma şifre yolladılar, birton menülerinde müşteri temsilcisine bağlanabilmek için döndüm durdum, en sonunda müşteri temsilcisi TCKimlik numaramı sordu, daha da soru sorması gerektiğini söyledi ben de biton güvenlik aşamasından zaten geçtiğimi anlattım o da anlamadı, kapatıp çıktım. Sanırım senelerdir kullandığım telsim miraslı Vodafone hattımı kapatma zamanındayım. Hizmet alamadığım operatörle çalışmama gerek yok değil mi?

19 Eylül 2011 Pazartesi

String değeri sql sorgusunda zamana dönüştürmek

Formdan aldığınız değeri veritabanında datetime olarak tutulan bir alanla karşılaştırma(tarih karşılaştırması) yapmak için kullanmanız gerekirse öncelikle elinizdeki string değeri datetime'a çevirmeniz gerekecek. Bunu aşağıdaki değerlerden size uygun olanıyla yapabilirsiniz.

SELECT convert(datetime, '10/23/2016', 101) -- mm/dd/yyyy
SELECT convert(datetime, '2016.10.23', 102) -- yyyy.mm.dd
SELECT convert(datetime, '23/10/2016', 103) -- dd/mm/yyyy
SELECT convert(datetime, '23.10.2016', 104) -- dd.mm.yyyy
SELECT convert(datetime, '23-10-2016', 105) -- dd-mm-yyyy

Daha sonra tek yapılması gereken sql between fonksiyonunu kullanmak

SELECT * FROM TabloAdi
WHERE (CONVERT(datetime, '23.10.2016', 104) BETWEEN BasTarih AND BitTarih)
ORDER BY Id DESC

16 Eylül 2011 Cuma

Türkiye'nin İlk Sony Tableti Senin Olsun!


İlk tabletini piyasaya sürmeye hazırlanan Sony; çok geniş uygulama yelpazesine ve PlayStation® sertifikasına sahip olan bu ürünüyle çok konuşulacağa benziyor. Tableti Türkiye’de 1 Ekim’de satışa sunacak olan Sony, “İlk Sony Tablet Kimin?” yarışmasıyla çıkış tarihinden önce tablet tutkunlarına bu muhteşem tabletin sahibi olma şansı veriyor!

http://www.facebook.com/SonyTR adresindeki Sony Türkiye Facebook hayran sayfasında gerçekleşen yarışmada, en çok soruyu en kısa sürede bilenler kazanıyor. 3 hafta sürecek yarışmada her hafta 1 Sony Tablet hediye ediliyor. Bilgili ve hızlı 3 yarışmacı bu teknoloji harikası cihaza Türkiye’de herkesten önce sahip olma şansı yakalıyor. Türkiye’de Sony Tablet S’e sahip olan ilk kişi olmak için tek yapmanız gereken; linke tıklamak ve en hızlı şekilde soruları cevaplamak.


Bir bumads advertorial içeriğidir.